Wat kost je opleiding?

U bent hier

Wat kost je opleiding?

De kostprijs van je opleiding is afhankelijk van de opleiding zelf, de formule waarin je de lessen volgt en je persoonlijke situatie.

  • Voor een Beroepsgerichte Opleiding betaal je € 1,5 per lesuur, en dit met een maximum van € 300 per opleiding en per semester. Naast het inschrijvingsgeld reken je ook op bijkomende kosten voor het cursusmateriaal. Ook wanneer je van een volledige vrijstelling van het inschrijvingsgeld geniet, moet je deze bijdrage betalen.

  • Voor Aanvullende Algemene Vorming betaal je geen inschrijvingsgeld. Je betaalt wel per module een bijdrage voor het cursusmateriaal, handboeken en administratiekosten.

In bepaalde gevallen kan je genieten van verminderd inschrijvingsgeld of is je opleiding zelfs volledig gratis. 

  • Behaal je voor het eerst je diploma Secundair onderwijs? Na het behalen van je diploma krijg je op aanvraag het volledige inschrijvingsgeld terugbetaald. 

  • Zit je in je beroepsinschakelingstijd of kadert je opleiding in een door VDAB erkend traject naar werk? Dan heb je recht op een volledige vrijstelling van het inschrijvingsgeld.

  • Heb je recht op een werkloosheids- of invaliditeitsuitkering? Dan betaal je slechts € 0,30 per lestijd. Heb je recht op een leefloon? Dan is de opleiding gratis.

  • Ben je werkzoekend? Dan kan je bij VDAB een vrijstelling aanvragen. Wordt je aanvraag goedgekeurd, dan moet je tijdens je opleiding niet op werkaanbiedingen ingaan.

  • Heb je al een job, maar nog geen diploma secundair onderwijs? Als je recht hebt op opleidingscheques, kan je bij VDAB onder bepaalde voorwaarden de terugbetaling van je inschrijvingsgeld aanvragen. De helft van de opleiding betaal je met opleidingscheques en het bedrag voor de andere helft vorder je terug bij VDAB. In dat geval is je opleiding dus gratis.

  • Ben je jonger dan 25? Dan behouden je ouders in de meeste gevallen het recht op kindergeld zolang je de opleiding volgt.

Je studiecoach bekijkt samen met jou hoeveel je opleiding precies zal kosten en of je in aanmerking komt voor kortingen, voordelen of premies. Ook helpen we je op weg om de juiste aanvragen in te dienen.