Lightroom 3

U bent hier

De digitale donkere kamer

Een oudere foto terug opzoeken via trefwoorden, snel een foto per e-mail versturen, je beelden ontwikkelen, contactvellen printen voor het kersverse getrouwde koppel, of je beelden opladen naar een foto-galerij, alles onder 1 dak, tot bij de klant. Dat is Lightroom.

Lightroom is dus een workflowprogramma, dat wil zeggen dat het je helpt je foto’s te importeren, te organiseren, terug te vinden, te bewerken en te presenteren op papier of internet. Kortom, Lightroom helpt bij elke stap die de fotograaf moet zetten om z’n werk bij zijn publiek te krijgen.

Bovenal laat Lightroom een veel vrijere manier van werken toe dan bijvoorbeeld Adobe Bridge en Photoshop dat nu bieden. Die programma’s zullen we zeker nog nodig hebben, maar Lightroom brengt ons simpelweg dichter bij het creatieve van het fotografische proces.

Bijvoorbeeld door te werken vanuit een catalogus of bibliotheek, die ook off-line foto’s laat zien, en door te werken als een metadata-editor (non-destructief werken met foto’s) geeft Lightroom de fotograaf een paar erg grote troeven om zich volledig op de creativiteit te concentreren. De combinatie van Lightroom en Photoshop is de volgende stap en dit geeft je dan uiteindelijk al de mogelijkheden om je beelden te verwerken zonder het overzicht op je werk te verliezen. Lightroom zal simpelweg een betere fotograaf van je maken!

In dit derde deel gaan we verder met dezelfde strategie als in deel 2. Namelijk projectmatig werken en hierbij veel aandacht besteden aan de algemene workflow waarvan Lightroom een belangrijk onderdeel is. De cursus is opgebouwd rond foto-opdrachten die in de les worden uitgevoerd. De beelden worden dan in Lightroom afgewerkt. Er is dus heel wat fotografie in deze cursus. Net zoals in deel 2 maar er wordt in dit derde deel ook verder gekeken naar de afwerking in Photoshop en andere programma's. Ook de vele plugins die beschikbaar zijn voor Lightroom krijgen aandacht in dit deel. Echter, de geoliede combinatie van Lightroom en Photoshop is de kern van deze module.

Naast de standaard opdrachten die opnieuw passeren om "in te branden" zien we ook de volgende onderwerpen:

  • Het grote aanbod in plugins
  • Organisatie: ondermeer synchronisatie van catalogi tussen verschillende computers, backups, 1 of meerdere catalogi, ...
  • Werken met exporthandelingen
  • Publiceren op Facebook en Flickr
  • Presentatietechnieken: boeken en websites
  • Softproofing
  • Photoshop en andere externe beeldbewerkingssoftware

 

 

Interessegebied:

Niet beschikbaar als vSchool cursus

Extra informatie

De cursus Lightroom 1 dient als de basis. Wenselijk is Lightroom 1 & 2 gevolgd te hebben. Indien je voorkennis van Photoshop hebt, dan is dat gemakkelijk maar het is niet echt nodig.

 


Schrijf je nu in!

Start: 
Start in januari 2018

Prijzen en lesmomenten