Tuinontwerp

U bent hier

Jaar 1-2-3-4-5

Tuinontwerp

In de cursus Tuinontwerp leren we om met lijnen, vormen en vlakken een tuinontwerp op te bouwen. We gaan stap voor stap te werk. Van een structuurplan/vormconcept groeien we tot een functioneel en goed doordacht ontwerpplan, met inbegrip van een beplantingsplan en technisch matenplan. We gaan leren om het ontwerp op een mondelinge en visuele manier toe te lichten. We leren om diverse presentatie- en opwerktechnieken gebruiken.

In het eerste jaar leggen we in de module vooral de nadruk op het zoeken naar de creativiteit en het maken van een goed gefundeerd tuinontwerp. Je leert een bestaand terrein in te meten en de hoogte op te meten. Vervolgens gaan we dit dan digitaal verwerken.

Het opstellen van beplantingsplannen gebeurt in het tweede jaar. We gaan we ons dan onderdompelen in het rijk van de bomen, heesters en vaste planten. We gaan ze kennen en herkennen om ze zo optimaal te gebruiken in het ontwerp. We leren ook de diverse materialen die we in de tuin kunnen en willen toepassen, hun eigenschappen en hun gebruiken. Ontwerpen blijft wel ons hoofddoel. In het tweede jaar tuinontwerp gaan we ook de digitale toer op en leren we onze eigen handmatig getekende ontwerpen om te zetten in een digitaal plan.

In het derde jaar tuinontwerp gaan we nog meer met het digitale tijdperk mee. We blijven tuinen ontwerpen, maar we gaan de ontwerpen overzetten in een digitale versie. We leren hoe we op eenvoudige wijze en met een eenvoudig programma 3D-voorstellingen kunnen maken van onze tuinontwerpen. Via diverse perspectieven gaan we de ontworpen tuin toonbaar en leesbaar maken. Zo krijg je een duidelijk zicht op hoe je ontwerp eruit gaat zien. Planten leren kennen en herkennen zien jullie tijdens het 2e jaar. Maar hoe ze te gebruiken en op de juiste manier toe te passen leren we in dit 3e jaar. Een goede keuze en gebruik van planten zorgen ervoor dat je ontwerp optimaal tot zijn recht komt. We leren welke wetten en regeltjes er bestaan, want niet alles kan zomaar gebeuren. Een goed opgestelde meetstaat en een duidelijk bestek zorgen ervoor dat je een correcte offerte krijgt en op zoek kan gaan naar de beste prijs voor je tuin...

Het vierde jaar is het eerste gedeelte van een professionele afronding van de opleiding. Creatieve en digitale tekenskills worden verder aangescherpt, opmaken van een volledig ontwerpdossier staat centraal... In deze module kunnen de cursisten eveneens werken aan eigen projecten onder begeleiding van de docent.

Nieuw vanaf schooljaar 2017-2018 is het vijfde jaar. Dit jaar is het tweede en laatste gedeelte in jullie professionele afronding. Jullie gaan op stage en werken aan een eindopdracht waarin alle, door jouw, opgedane kennis getoetst word aan de realiteit... Tijdens een aantal contactmomenten gedurende het schooljaar krijgen jullie feedback en bijsturing door jullie docent. Vanaf dan is het aan jullie...

 

 

Interessegebied:

Niet beschikbaar als vSchool cursus

 


Schrijf je nu in!

Prijzen en lesmomenten