Fotograaf

U bent hier

Word Fotograaf

Intensieve dagopleiding met een sterk portfolio als eindopdracht

Fotografie is schrijven met licht. Een vak apart! Wil en kan je je een schooljaar lang verdiepen in de wereld van de fotografie? Dan is de intensieve voltijdse dagopleiding fotografie iets voor jou! Op korte tijd verwerk je veel nieuwe leerstof, zowel praktisch als theoretisch. Je zal de kneepjes van het vak in afzienbare tijd onder de knie krijgen! Deze opleiding eindigt met het samenstellen van jouw persoonlijk portfolio.

Inhoud

Uiteraard beginnen we bij het begin en wordt de moeilijkheidsgraad opgebouwd. Niet de camera, maar de fotograaf neemt het heft in handen. Allereerst zien we bijvoorbeeld hoe je zelf de scherpstelling en de belichting regelt. Geleidelijk aan pas je deze basiskennis op een creatieve manier toe. Ook zet je de eerste stappen in de fotostudio, waar je start met continu licht en verder gaat naar flitslicht. Vervolgens leer je uitgebreidere studiolichtopstellingen maken en met een externe flitser te werken. In de projectmodules dagen we je uit met een grote variatie aan opdrachten. Iedere module leer je bij uit vier thema’s ­– mens, ruimte, product en actie of verhaal. Ook gaan we voortdurend op zoek naar je eigen stem ­– wat is jouw stijl? De opleiding eindigt dan ook met het samenstellen van jouw persoonlijk portfolio.

 • Belichting en lichtmeting, de belichtings­driehoek, scherpstelling, objectieven, witbalans, compositie.
 • Landschap ­– kleur, zwart-wit, nachtopname, panorama, sterrensporen, HDR, …
 • Architectuur – exterieur- en interieuropnames.
 • Portret – in de studio en op locatie, met natuurlijk licht en flitslicht en van braaf tot creatief.
 • Reportage – sport, podiumkunst, sociale reportage, huwelijksfotografie, …
 • Studio – kinderportret, modefotografie, reclameadvertentie, stilleven, …
 • Productopnames – metaal, glas, food, vloeistof, …
 • Flitsfotografie – basisgebruik, flitslicht balanceren, manuele instellingen en TTL
 • Creatief – lightpainting, bokehrama, moviestar, …
 • Nabewerking met Adobe Lightroom en Adobe Photoshop.
 • Fotoanalyse – van de pioniers van de fotografie tot hedendaagse fotografie.
 • Portfolio ­– werk een eigen project uit.

 

Praktisch

De opleiding gaat van start in september en duurt tien maanden. Je volgt elke dag les, en dat van 8:50 tot 12:10 en van 12:50 tot 16:10. Er worden regelmatig lesvrije momenten ingeroosterd om beelden te maken en om opdrachten te kunnen afwerken.

Om deze opleiding te volgen heb je een spiegelreflex- of systeemcamera nodig met verwisselbare objectieven. De camera moet je volledig manueel kunnen instellen. Je hebt één of meerdere objectieven nodig met een bereik van groothoek tot tele. Je hebt ook een stevig statief nodig en op termijn een externe flitser. Accessoires zoals een reflectiescherm, filters, statief voor je flits,... komen ook van pas. Je zal thuis ook moeten beschikken over de programma’s Adobe Lightroom en Adobe Photoshop, en dus ook over een computer waarop je deze programma’s kan gebruiken.

Prijs

Niet onbelangrijk ­– ben je momenteel als werkzoekende bij VDAB ingeschreven, dan is de opleiding gratis. Ook schoolverlaters die zich bij VDAB inschreven volgen de opleiding gratis. En ben je jonger dan 25, dan behouden je ouders ook nog het kindergeld. Als je de opleiding zelf dient te financieren, reken je op een kostprijs van € 504.

Belangrijk: Voor deze opleiding kan VDAB je als werkloze geen wettelijke garanties en voordelen (kinderopvang, verplaatsingskosten, ...) bieden. Voor opleidingen tijdens de kantooruren moet je als uitkeringsgerechtigde werkloze eerst goedkeuring aan VDAB vragen.

Iedereen is welkom op onze Facebookpagina.

 

Hoe kandidaat stellen?


 

Aarzel niet om het standaard cv te downloaden en te mailen naar dagopleiding[at]cvodeverdieping[dot]be!

Je kan dit cv ook per post versturen naar:

CVO De Verdieping
t.a.v. Trajectbegeleiding
Schachtplein 1
3550 Heusden-Zolder

We nodigen jou dan graag uit voor de eerstvolgende informatievergadering.

Voor alle inlichtingen, bel 011 42 32 19.

Je kan je doorlopend kandidaat stellen voor één van onze dagopleidingen.

Alle cursussen en opleidingen

Getuigenissen


Wat zeggen cursisten over onze dagopleidingen?

Tijdens mijn stage heb ik gesolliciteerd voor een job in Genk. Na een lang traject van gesprekken en testen ben ik er het beste uitgekomen. Uit de testen bleek ook dat ik het beste resultaat had behaald, dit was nooit gelukt zonder deze opleiding te volgen. Ik werk er nu 6 maanden en heb onlangs mijn vast contract getekend.
Maurizio
Computer- en Netwerktechnicus
 
De opleiding geeft de studenten veel ruimte om hun eigen interesses te kunnen ontwikkelen en hier beter in te worden. Boven op het groot assortiment aan vakken die jou de perfecte basis geven, staat er ook een heel team van bekwame leerkrachten voor je klaar. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik een leuke stageplek heb gevonden waar ik nu ook aan het werk ben. Bedankt CVO!
Kevin Surmont
Webdesigner
 
Ik heb deze opleiding met veel plezier gedaan, het was heel zwaar, intens en met harde deadlines, heb er erg veel uit geleerd, zowel theoretisch als praktisch. Eenmaal op de werkvloer zijn deadlines dagelijkse kost. En de leerkrachten hebben ons daar goed op voorbereid. Ook na de schooluren in het weekend kon je rekenen op de hulp van de leerkrachten. Super!
David Porschmann
Webdesigner