Podiumtechnicus – Licht en Geluid

U bent hier

Word Podiumtechnicus – Licht en Geluid

Arbeidsmarktgerichte dagopleiding met bedrijfsstage

Woodstock … Een paar enorme speakers in het veld, een reeks bandjes op het podium, … Erg gemoedelijk en gezellig, maar het hedendaagse publiek is wel wat meer gewend! Genk on Stage, Tomorrowland en Pukkelpop … Niet enkel zulke mega-evenementen, maar ook de belevingen in je lokale cultuurcentrum vragen goed opgeleide technici. Met hun geluids-, licht-, video- en podiumtechnieken prikkelen ze je zintuigen ten volle.

Klinkt dit als muziek in de oren? Ben je creatief en handig? Werk je nauwgezet en gestructureerd? Is techniek jouw passie en wil jij ook deel uit maken van zo’n show? Meld je dan snel voor deze dagopleiding!

Praktisch
 • Duurtijd van 10 maanden, inclusief een bedrijfsstage. 
 • Start in september.
 • Je volgt elke dag les, en dat van 8:35 tot 12:25 en van 13:05 tot 16:55. Er worden regelmatig lesvrije momenten ingeroosterd.
Inhoud
 • Geluid – geluidstechnieken, akoestiek; audiologie, digitale technieken, mengtafels, digitale tafels, randapparaten, dynamics, monitoring en mixingtechnieken, microfoontechnieken, systeemtechnieken en netwerkbeheer.

 • Licht – van de karakteristieken van conventioneel licht tot geautomatiseerde armaturen. Kleurenleer, fysische kenmerken van licht, sturing, bijhorende protocollen en programmeren van lichttafels en software komen stuk voor stuk aan bod.

 • Beeld – live video- en projectiesystemen plaatsen, bekabelen, afstellen en onderhouden. Videomixers en live videosoftware. Eenvoudige beeldopnames maken en monteren. Beginselen van video- en pixelmapping.

 • Podium- en installatietechnieken – opstellen en op- en afbouwen van systemen, bedienen van de theatermechanica, takels en motoren, automatisering; planning, loading, magazijn en opslagbeheer.

 • Speciale effecten – de sfeer van de voorstelling verder bekrachtigen.

 • Elektriciteit – meten en elektronica, solderen; herkennen van basiscomponenten, gevaren en veiligheid en opstellingen uitvoeren volgens bedradingsschema’s. Veilig werken met aggregaten en deze kunnen herstellen. Aansluiten van en werken met elektromotoren.

 • Veiligheid – van elektriciteit tot podium en van kortste kabel tot grootste videoprojector of mengtafel. Leren werken met hoogtewerkers, crowdmanagement, publieksstromen en risico-analyses.

 • Productie – vergaderingen, afspraken met leveranciers, management, organisatoren, klanten en crew. Maar ook rganisatie- en budgetbeheer, timemanagement, stage- en decorplannen, backstageorganisatie, riders en vooral een artistiek ontwerp naar de praktijk vertalen.

 • Werkplekleren en stage – inhoudelijke opdrachten op locatie helpen op- en afbouwen, prikken en change-overs uitvoeren, foutzoeken, leveranciers- en beursbezoeken en als afsluiter een stage van 6 weken bij een werkgever naar eigen keuze, aansluitend bij je eigen interesses en specialismes.

Stage

Gedurende de hele opleiding kan je rekenen op de begeleiding en steun van onze gemotiveerde trajectbegeleiders. Ze leren je de kneepjes van het solliciteren en staan je bij in je zoektocht naar een toffe stageplaats die bij jou past.

De stage is een belangrijke springplank naar een (eerste) job! Gedurende zes weken bewijs je jezelf op de werkvloer.

Prijs

De prijs van de opleiding is afhankelijk van je situatie. In bepaalde gevallen springt VDAB bij, waardoor een deel van de inschrijvingsgelden vervalt. Ben je jonger dan 25? Dan behouden je ouders het recht op kindergeld zolang je de opleiding  volgt. Onze trajectbegeleiders bekijken samen met jou wat de precieze prijs van de opleiding is.

Belangrijk

Voor deze opleiding kan VDAB je als werkzoekende geen wettelijke garanties en voordelen (kinderopvang, verplaatsingskosten, ...) bieden. Voor opleidingen tijdens de kantooruren moet je als uitkeringsgerechtigde werkzoekende eerst goedkeuring aan VDAB vragen.

Wil je je diploma secundair onderwijs behalen?

Combineer deze opleiding met de vakken van Aanvullende Algemene Vorming, en behaal je diploma in een vakgebied dat je ligt én in een formule die bij jou past.

Vragen?

Contacteer onze trajectbegeleiders op trajectbegeleiding[at]cvodeverdieping[dot]be.

 

Hoe kandidaat stellen?


Maak werk van je droomjob! Je kan je doorlopend kandidaat stellen voor al onze dagopleidingen.

Stel je kandidaat

Ontdek al onze dagopleidingen

Getuigenissen


Wat zeggen cursisten over onze dagopleidingen?

Het "up-tempo" van de cursussen, de excellente leerkrachten die elk sterk zijn in hun eigen vakgebied, de opdrachten die voor een nieuwbakken vormgever een hele uitdaging waren en een allesomvattend eindwerk als slotsom, het heeft me heel veel geleerd. Met name het grafisch gedeelte gebruik ik nu dagelijks in m'n job.  
Katelijne Cools
Grafisch Vormgever
 
De kracht van de opleiding bij CVO De Verdieping zat er grotendeels in dat het goed aansluit bij wat de arbeidsmarkt vraagt. De opleiding speelt heel kort op de bal. Veel korter dan een opleiding van 3 jaar. Want in 3 jaar verandert er veel en is je kennis van het begin van de opleiding al verouderd als je afstudeert. Bewijs ervan: Ik heb niet lang moeten zoeken naar werk.
Inge Mesuere
Webdesigner
 
Het zijn ook de bedrijven die moeten openstaan om iemand de kans te geven om te bewijzen dat ze geschikt zijn voor de functie, want kennis is niet alles, maar ook de gedrevenheid. Voor iemand met geen of weinig ervaring tot iemand met ervaring (maar lange tijd werkloos) is deze opleiding een grote stap in het verkrijgen van een job in de IT sector.
Dennis Werckx
Computertechnicus