Podiumtechnicus – Licht en Geluid

U bent hier

Word Podiumtechnicus – Licht en Geluid

Arbeidsmarktgerichte dagopleiding met bedrijfsstage

Woodstock … Een paar enorme speakers in het veld, een reeks bandjes op het podium, … Erg gemoedelijk en gezellig, maar het hedendaagse publiek is wel wat meer gewend! Genk on Stage, Tomorrowland en Pukkelpop … Niet enkel zulke mega-evenementen, maar ook de belevingen in je lokale cultuurcentrum vragen goed opgeleide technici. Met hun geluids-, licht-, video- en podiumtechnieken prikkelen ze je zintuigen ten volle.

Klinkt dit als muziek in de oren? Ben je creatief en handig? Werk je nauwgezet en gestructureerd? Is techniek jouw passie en wil jij ook deel uit maken van zo’n show? Meld je dan snel voor deze dagopleiding!

Praktisch
 • Duurtijd van 10 maanden, inclusief een bedrijfsstage. 
 • Start in september.
 • Je volgt elke dag les, en dat van 8:35 tot 12:25 en van 13:05 tot 16:55. Er worden regelmatig lesvrije momenten ingeroosterd.
Inhoud
 • Geluid – geluidstechnieken, akoestiek; audiologie, digitale technieken, mengtafels, digitale tafels, randapparaten, dynamics, monitoring en mixingtechnieken, microfoontechnieken, systeemtechnieken en netwerkbeheer.

 • Licht – van de karakteristieken van conventioneel licht tot geautomatiseerde armaturen. Kleurenleer, fysische kenmerken van licht, sturing, bijhorende protocollen en programmeren van lichttafels en software komen stuk voor stuk aan bod.

 • Beeld – live video- en projectiesystemen plaatsen, bekabelen, afstellen en onderhouden. Videomixers en live videosoftware. Eenvoudige beeldopnames maken en monteren. Beginselen van video- en pixelmapping.

 • Podium- en installatietechnieken – opstellen en op- en afbouwen van systemen, bedienen van de theatermechanica, takels en motoren, automatisering; planning, loading, magazijn en opslagbeheer.

 • Speciale effecten – de sfeer van de voorstelling verder bekrachtigen.

 • Elektriciteit – meten en elektronica, solderen; herkennen van basiscomponenten, gevaren en veiligheid en opstellingen uitvoeren volgens bedradingsschema’s. Veilig werken met aggregaten en deze kunnen herstellen. Aansluiten van en werken met elektromotoren.

 • Veiligheid – van elektriciteit tot podium en van kortste kabel tot grootste videoprojector of mengtafel. Leren werken met hoogtewerkers, crowdmanagement, publieksstromen en risico-analyses.

 • Productie – vergaderingen, afspraken met leveranciers, management, organisatoren, klanten en crew. Maar ook rganisatie- en budgetbeheer, timemanagement, stage- en decorplannen, backstageorganisatie, riders en vooral een artistiek ontwerp naar de praktijk vertalen.

 • Werkplekleren en stage – inhoudelijke opdrachten op locatie helpen op- en afbouwen, prikken en change-overs uitvoeren, foutzoeken, leveranciers- en beursbezoeken en als afsluiter een stage van 6 weken bij een werkgever naar eigen keuze, aansluitend bij je eigen interesses en specialismes.

Stage

Gedurende de hele opleiding kan je rekenen op de begeleiding en steun van onze gemotiveerde trajectbegeleiders. Ze leren je de kneepjes van het solliciteren en staan je bij in je zoektocht naar een toffe stageplaats die bij jou past.

De stage is een belangrijke springplank naar een (eerste) job! Gedurende zes weken bewijs je jezelf op de werkvloer.

Prijs

De prijs van de opleiding is afhankelijk van je situatie. In bepaalde gevallen springt VDAB bij, waardoor een deel van de inschrijvingsgelden vervalt. Ben je jonger dan 25? Dan behouden je ouders het recht op kindergeld zolang je de opleiding  volgt. Onze trajectbegeleiders bekijken samen met jou wat de precieze prijs van de opleiding is.

Belangrijk

Voor deze opleiding kan VDAB je als werkzoekende geen wettelijke garanties en voordelen (kinderopvang, verplaatsingskosten, ...) bieden. Voor opleidingen tijdens de kantooruren moet je als uitkeringsgerechtigde werkzoekende eerst goedkeuring aan VDAB vragen.

Wil je je diploma secundair onderwijs behalen?

Combineer deze opleiding met de vakken van Aanvullende Algemene Vorming, en behaal je diploma in een vakgebied dat je ligt én in een formule die bij jou past.

Vragen?

Contacteer onze trajectbegeleiders op trajectbegeleiding[at]cvodeverdieping[dot]be.

 

Hoe kandidaat stellen?


Maak werk van je droomjob! Je kan je doorlopend kandidaat stellen voor al onze dagopleidingen.

Stel je kandidaat

Ontdek al onze dagopleidingen

Getuigenissen


Wat zeggen cursisten over onze dagopleidingen?

Tijdens mijn stage heb ik gesolliciteerd voor een job in Genk. Na een lang traject van gesprekken en testen ben ik er het beste uitgekomen. Uit de testen bleek ook dat ik het beste resultaat had behaald, dit was nooit gelukt zonder deze opleiding te volgen. Ik werk er nu 6 maanden en heb onlangs mijn vast contract getekend.
Maurizio
Computer- en Netwerktechnicus
 
Dankzij de intensieve en inhoudelijk sterke cursus ben ik een geen tijd volwaardig grafisch ontwerper geworden. De knowhow van de leerkrachten was dan ook uitstekend, ze wisten op al mijn vragen steeds een antwoord. Dankzij de stage die aan de opleiding verbonden is heb ik een job als marketing assistant gevonden. Ik doe nu het grafische werk wat ze vroeger moesten uitbesteden, en ik heb eindelijk een job gevonden. De ideale match dus!
Kevin Kiggen
Grafisch Vormgever
 
Toen mijn stage van start ging, merkte ik dat de cursus zeer praktijkgericht is. Alles wat ik geleerd heb, heb ik ook kunnen toepassen. En soms was men op mijn stageplek zelfs verbaasd over de technische kennis die ik opgedaan had. Ik ben zeer tevreden over de opleiding, en zou ze zeker opnieuw doen. Bij de start ervan was ik 2 jaar werkloos, ik heb meteen werk gevonden na de opleiding.
Ann Voordeckers
Grafisch Vormgever