Podiumtechnicus – Licht en Geluid

U bent hier

Word Podiumtechnicus – Licht en Geluid

Arbeidsmarktgerichte dagopleiding met bedrijfsstage

Woodstock … Een paar enorme speakers in het veld, een reeks bandjes op het podium, … Erg gemoedelijk en gezellig, maar het hedendaagse publiek is wel wat meer gewend! Genk on Stage, Tomorrowland en Pukkelpop … Niet enkel zulke mega-evenementen, maar ook de belevingen in je lokale cultuurcentrum vragen goed opgeleide technici. Met hun geluids-, licht-, video- en podiumtechnieken prikkelen ze je zintuigen ten volle.

Klinkt dit als muziek in de oren? Ben je creatief en handig? Werk je nauwgezet en gestructureerd? Is techniek jouw passie en wil jij ook deel uit maken van zo’n show? Meld je dan snel voor deze dagopleiding!

Praktisch
 • Duurtijd van 10 maanden, inclusief een bedrijfsstage. 
 • Start in september.
 • Je volgt elke dag les, en dat van 8:35 tot 12:25 en van 13:05 tot 16:55. Er worden regelmatig lesvrije momenten ingeroosterd.
Inhoud
 • Geluid – geluidstechnieken, akoestiek; audiologie, digitale technieken, mengtafels, digitale tafels, randapparaten, dynamics, monitoring en mixingtechnieken, microfoontechnieken, systeemtechnieken en netwerkbeheer.

 • Licht – van de karakteristieken van conventioneel licht tot geautomatiseerde armaturen. Kleurenleer, fysische kenmerken van licht, sturing, bijhorende protocollen en programmeren van lichttafels en software komen stuk voor stuk aan bod.

 • Beeld – live video- en projectiesystemen plaatsen, bekabelen, afstellen en onderhouden. Videomixers en live videosoftware. Eenvoudige beeldopnames maken en monteren. Beginselen van video- en pixelmapping.

 • Podium- en installatietechnieken – opstellen en op- en afbouwen van systemen, bedienen van de theatermechanica, takels en motoren, automatisering; planning, loading, magazijn en opslagbeheer.

 • Speciale effecten – de sfeer van de voorstelling verder bekrachtigen.

 • Elektriciteit – meten en elektronica, solderen; herkennen van basiscomponenten, gevaren en veiligheid en opstellingen uitvoeren volgens bedradingsschema’s. Veilig werken met aggregaten en deze kunnen herstellen. Aansluiten van en werken met elektromotoren.

 • Veiligheid – van elektriciteit tot podium en van kortste kabel tot grootste videoprojector of mengtafel. Leren werken met hoogtewerkers, crowdmanagement, publieksstromen en risico-analyses.

 • Productie – vergaderingen, afspraken met leveranciers, management, organisatoren, klanten en crew. Maar ook rganisatie- en budgetbeheer, timemanagement, stage- en decorplannen, backstageorganisatie, riders en vooral een artistiek ontwerp naar de praktijk vertalen.

 • Werkplekleren en stage – inhoudelijke opdrachten op locatie helpen op- en afbouwen, prikken en change-overs uitvoeren, foutzoeken, leveranciers- en beursbezoeken en als afsluiter een stage van 6 weken bij een werkgever naar eigen keuze, aansluitend bij je eigen interesses en specialismes.

Stage

Gedurende de hele opleiding kan je rekenen op de begeleiding en steun van onze gemotiveerde trajectbegeleiders. Ze leren je de kneepjes van het solliciteren en staan je bij in je zoektocht naar een toffe stageplaats die bij jou past.

De stage is een belangrijke springplank naar een (eerste) job! Gedurende zes weken bewijs je jezelf op de werkvloer.

Prijs

De prijs van de opleiding is afhankelijk van je situatie. In bepaalde gevallen springt VDAB bij, waardoor een deel van de inschrijvingsgelden vervalt. Ben je jonger dan 25? Dan behouden je ouders het recht op kindergeld zolang je de opleiding  volgt. Onze trajectbegeleiders bekijken samen met jou wat de precieze prijs van de opleiding is.

Belangrijk

Voor deze opleiding kan VDAB je als werkzoekende geen wettelijke garanties en voordelen (kinderopvang, verplaatsingskosten, ...) bieden. Voor opleidingen tijdens de kantooruren moet je als uitkeringsgerechtigde werkzoekende eerst goedkeuring aan VDAB vragen.

Wil je je diploma secundair onderwijs behalen?

Combineer deze opleiding met de vakken van Aanvullende Algemene Vorming, en behaal je diploma in een vakgebied dat je ligt én in een formule die bij jou past.

Vragen?

Contacteer onze trajectbegeleiders op trajectbegeleiding[at]cvodeverdieping[dot]be.

 

Hoe kandidaat stellen?


Maak werk van je droomjob! Je kan je doorlopend kandidaat stellen voor al onze dagopleidingen.

Stel je kandidaat

Ontdek al onze dagopleidingen

Getuigenissen


Wat zeggen cursisten over onze dagopleidingen?

In plaats van een aantal cursussen aan mekaar te moeten rijgen, kreeg ik een volledig pakket voorgeschoteld. Eenzelfde hoeveelheid leerstof op eigen houtje via afstandsonderwijs verwerken? Bijscholen via avondonderwijs? Het zou me dubbel zoveel tijd gekost hebben. 
Ann Winderickx
Webdesigner
 
De opleiding geeft de studenten veel ruimte om hun eigen interesses te kunnen ontwikkelen en hier beter in te worden. Boven op het groot assortiment aan vakken die jou de perfecte basis geven, staat er ook een heel team van bekwame leerkrachten voor je klaar. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik een leuke stageplek heb gevonden waar ik nu ook aan het werk ben. Bedankt CVO!
Kevin Surmont
Webdesigner
 
Het is een erg snelle en drukke opleiding, maar daar waren alle cursisten wel op voorbereid. Ik had echter niet vaak de indruk dat het echt overweldigend werd. Ik zal nu in ieder geval niet meer afgerekend kunnen worden op een gebrek aan computervaardigheden zoals tweemaal op een job interview voordien het geval was. Mijn huidige job zou ik ook niet hebben zonder de opleiding aangezien die verder kwam uit de werkstage.
Jan Versmissen
Webdesigner