Code rood – wat betekent het voor jouw cursus of opleiding?

De Vlaamse overheid heeft de huidige coronamaatregelen verlengd tot aan de krokusvakantie. We hernemen de lessen dus nog even in code rood. Je leerkracht of trajectbegeleider brengt je op de hoogte van het lesverloop.

Op vakantie geweest?

Ben jij of iemand uit je bubbel op vakantie geweest in een regio die rood ingekleurd is? Dan vragen we je om je te houden aan de wettelijke verplichtingen.

Concreet betekent dit ...

  • een onmiddellijke coronatest bij terugkeer,
  • een tweede coronatest op dag 7 van terugkeer,
  • en quarantaine in de tussentijd van de testen.

Breng je leerkracht op de hoogte van de verplichte quarantaine en afwezigheid in de lessen.

Zodra er nieuwe informatie over de maatregelen is, informeren we je via de website en via mail. De reeds afgesproken veiligheidsmaatregelen blijven van kracht.

Code rood – inschrijven kan enkel online

We volgen de afspraken en maatregelen van de Vlaamse overheid voor inschrijvingen in code rood. Je kan enkel online inschrijven via de website. Dat verloopt snel, je moet er niet voor in de rij staan en het kan op elk moment van de dag. Ook tijdens de schoolvakanties kan je eenvoudig inschrijven via de website.

Lees hier onze antwoorden op de veelgestelde vragen.

Algemene richtlijnen

De drie vaste waarden van de veiligheidsmaatregelen om het risico op besmetting zo klein mogelijk te houden, gelden ook voor onze school:

Draag je mondmasker.

Iedereen draagt het mondmasker op een correcte manier, dus op mond én neus (niet op de kin, niet onder de neus, …).

  • Vanaf het moment dat je het schoolgebouw binnenwandelt, draag je een mondmasker.
  • Ook in de klas hou je steeds jouw mondmasker (correct) aan.
  • Uitzonderingen op het dragen van een mondmasker zijn enkel mogelijk na toelating van de directie – bijvoorbeeld om medische redenen (mits attest). Stuur in dat geval een mail naar beleid@cvodeverdieping.be.

Ontsmet je handen.

Iedereen past de regels van goede handhygiëne toe.

  • Bij het binnenkomen langs de hoofdingang maak je gebruik van de handgeldispenser.
  • Voor de les en vlak na de pauze ontsmet je de handen bij het binnenkomen van de klas met de voorziene alcoholgels. Neem je een drankje tijdens de pauze, ontsmet eerst je handen.
  • Moest je hoesten, snuiten of niezen? Ontsmet je handen.
  • Na een toiletbezoek was je de handen met zeep, conform de geafficheerde instructies.
  • Zorg na het gebruik van gedeeld materiaal en machines tijdens de praktijklessen voor een goede handhygiëne.
  • Ook bij het verlaten van het schoolgebouw ontsmet je de handen.

Hou voldoende afstand.

Respecteer de signalisatie en hou rekening met elkaar.

  • Bewaar een ‘gezonde’ afstand – liefst 1,5 meter.
  • Bij aankomst stap je direct naar het voorziene leslokaal.
  • Volg de signalisatie (vloerstickers, wandelrichtingen, …) in en rond het gebouw.
  • We organiseren alternerende pauzes om drukte aan de toiletruimte en drankvoorziening te vermijden.
  • Je verlaat de school meteen na de les.

Ben je ziek of behoor je tot een risicogroep?

  • Wie ziek is, blijft thuis en volgt de richtlijnen van de behandelende arts. Je leerkracht helpt je de gemiste leerstof bijwerken.
  • Verwittig de school (beleid@cvodeverdieping.be) bij een positieve test. Deze melding behandelen we natuurlijk met de nodige discretie.
  • Behoor je tot een risicogroep? Bespreek met je arts of je kan deelnemen aan de lessen in de school. Je moet hiervoor geen attest binnen brengen.
  • Behoort iemand waar je mee samenleeft tot een risicogroep? De gezondheidsexperts van GEES geven aan dat je ook dan naar school kan komen.

Veelgestelde vragen

Mijn contactlessen zijn nu afstandslessen. Wat gebeurt er met mijn bijdrage voor ingrediënten of andere materialen?

Na afloop van de cursus maken we voor elke cursist een individuele eindafrekening. Die brengt in kaart van welke lessen de materiaalkosten komen te vervallen voor de volledige klas (door online lessen, geschrapte lessen …) én voor elke cursist apart (verwittigde afwezigheden). De cursist ontvangt binnen de maand na afloop van de cursus een terugbetaling en een bericht hierover.

We kunnen op dit moment niet voorspellen hoe de rest van het semester of zelfs schooljaar zich gaat afwikkelen. Het is daarom niet mogelijk om al eerder terugbetalingen te doen.

Hoe verloopt onze pauze?

Je pauzeert in de klasbubbel met voldoende afstand. De pauzes zijn beperkt tot 15 minuten en gaan door in de lokalen.

  • In de maand september is er nog geen bediening in de cafetaria. We hopen die vanaf oktober te hervatten.
  • Enkel de cursisten van de dagopleidingen (die gedurende meerdere dagdelen les volgen) kunnen hun lunchpakket in de cafetaria opeten – voor elke opleiding worden de nodige plaatsen voorzien.
  • Je kan in september niet trakteren met taart, alcohol of ander lekkers.
  • Je kan een drankje aankopen in de frisdrankautomaten en de koffie- en theeautomaat in de cafetaria, je drinkt het op in het klaslokaal. Voor warme dranken voorzien we kartonnen wegwerpbekers.
  • Of breng je eigen drankje mee, zoals een waterfles of koffiethermos.
  • Rokers en cursisten die buiten pauzeren bewaren voldoende afstand van elkaar en houden de toegang tot de school altijd vrij.

Moet ik mijn computer of werkmateriaal ontsmetten?

Ontsmet je eigen werkplek voor de start en na afloop van de les.

  • Voor de start en na afloop van de les ontsmet je het tafeloppervlak, zitoppervlak, toetsenbord, muis en het bedieningspaneel van de computer.
  • Je werkplek ontsmetten neemt wat tijd in beslag – kom dus op tijd naar de les.
  • Je gebruikt hiervoor wegwerpbare doekjes en oppervlaktereiniger die in de klas klaarstaan.
  • Na de reiniging werp je het doekje in de daartoe voorziene vuilbak.

Mag ik mijn eigen computer of materiaal meenemen?

Iedereen zet zich in om de werkplekken en het gedeelde materiaal voor en na gebruik te ontsmetten. Het is dus niet nodig om je eigen machines mee te nemen, maar het mag.

  • Het is niet nodig om je eigen machines mee te nemen, maar het mag. Let wel, het gaat dan om het totaalpakket – het is niet de bedoeling om enkel je eigen toetsenbord of muis mee te nemen, kabeltjes te wisselen of andere aanpassingen aan de ict-infrastructuur te doen.
  • Je kan gebruik maken van het wifinetwerk – vraag de gegevens aan je leerkracht.

Compensatieregeling van de Vlaamse overheid

De Vlaamse overheid werkte een regeling uit voor niet-geslaagde cursisten waarvan de cursus startte voor 9 maart en voor wie het registratiemoment tussen 9 maart en 31 augustus 2020 viel. Deze cursisten mogen in het schooljaar 2020-2021 dezelfde module eenmalig hernemen zonder opnieuw inschrijvingsgeld te betalen.

Als jij in aanmerking komt voor deze tegemoetkoming van de overheid ontvang je van CVO De Verdieping een brief met een waardebon. Je kan in dat geval dezelfde module hernemen in om het even welke formule die we aanbieden – dag- of avondcursus, workshop, online cursus, ... De afspraken rond het juiste gebruik van de waardebon vermelden we in de brief. Ontvang je geen brief, dan kom je niet in aanmerking voor de compensatieregeling van de Vlaamse Overheid.

Veelgestelde vragen

Wat bedoelt de overheid met 'dezelfde module'?

Het gaat om een module met dezelfde officiële benaming, ook al is de cursusinhoud anders. De naam van de module vind je terug op onze website – op de cursuspagina onder het kopje Kwalificatie.

Wat als je op dat moment een intensieve dagopleiding, traject of online cursus volgde?

De regeling geldt ook als je in een van deze formules les hebt gevolgd én voldoet aan de criteria.

Kan je een andere module volgen met dezelfde kostprijs of de tegemoetkoming inbrengen bij inschrijving voor een andere cursus?

Neen, dat kan niet.

Moet je nog steeds ingrediënten, materiaal- en opleidingskosten betalen wanneer je gebruik maakt van de compensatieregeling?

Ja, de regeling geldt enkel voor het inschrijvingsgeld.

Kan je jouw waardebon doorgeven?

Neen, de waardebon is persoonlijk.

Heb je recht op een terugbetaling van het eerder betaalde inschrijvingsgeld als je niet kunt of wilt ingaan op het aanbod?

Neen.

Geldt deze regeling ook voor een cursus die start vanaf september 2021?

Neen.

Je ontving een compensatievoorstel van onze school en komt ook in aanmerking voor de regeling van de overheid. Wat nu?

Je kan van beide regelingen gebruik maken. De overheidsregeling is decretaal vastgelegd en komt bovenop de regeling van ons schoolbestuur.

Zijn er uitzonderingen mogelijk op de regeling?

Neen, de regels zijn decretaal vastgelegd.

Vlaams Opleidingsverlof

Voor opleidingen in het volwassenenonderwijs zijn er in het kader van de coronamaatregelen nauwelijks wijzigingen voor het Vlaams opleidingsverlof. Die vind je hier: www.cvodeverdieping.be/opleidingsverlof.

Veelgestelde vragen

Mijn contactlessen worden (gedeeltelijk) afstandslessen. Wat nu?

Dit heeft geen impact op je verlof. Vlaams opleidingsverlof maakt in een CVO geen onderscheid tussen contact- of afstandsonderwijs of zelfs werkplekleren.

Mijn lessen worden tijdelijk opgeschort of verlengd. Wat nu?

  • Het aantal uren aanwezigheid in de les heeft geen invloed op het aantal uren verlof dat je kan opnemen. Je krijgt altijd verlof voor het volledige aantal lestijden van de module, zoals dat ook vermeld staat op je inschrijvingsbewijs. Ook als die niet (meer) volledig ingericht kunnen worden.
  • Je mag verlof opnemen vanaf 1 dag voor de start van je cursus tot 2 dagen na het werkelijke einde van de module. Die oorspronkelijk geplande begin- en einddata staan ook vermeld bij inschrijving en op je inschrijvingsbewijs.
  • Als je cursus verkort of verlengd wordt, dan schuift de uiterlijke opnamedatum van je verlof mee op. Je kan op eenvoudig verzoek een attest opvragen aan het cursistenloket (cursistenloket@cvodeverdieping.be) dat de nieuwe (voorlopige) einddatum van je cursus bevestigd. Dat kan bij een bijkomende wijziging van de einddatum ook steeds.

Mijn cursus wordt volledig stopgezet. Wat nu?

Wordt de cursus volledig stopgezet door de school en zorgt dat ervoor dat je aan geen enkele evaluatie hebt kunnen plaatsvinden, dan zorgt een eindbeoordeling ‘niet ingericht’ van je leerkracht ervoor dat er verder geen impact op je verlof is. Je kan op vraag aan het cursistenloket (cursistenloket@cvodeverdieping.be) een attest verkrijgen dat staaft dat de cursus niet ingericht werd.

Wat met de eindbeoordeling?

In alle gevallen blijft je deelname aan de (eind)beoordeling verplicht. Zonder die deelname wordt je verlof op het einde van de cursus als ongeldig beschouwd en kan je werkgever je verlof herroepen.

Betaald educatief verlof

Neem je nog Betaald educatief verlof op (in een uitdovend scenario), dan hebben de coronamaatregelen een aantal belangrijke gevolgen voor je verlof.

Veelgestelde vragen

Mijn contactlessen worden (gedeeltelijk) afstandslessen. Wat nu?

De uren die in afstandsonderwijs gegeven worden, tellen tijdens de coronamaatregelen ook mee voor je betaald educatief verlof. Voor afstandsonderwijs gelden dezelfde regels voor aan- en afwezigheden als voor contactlessen. Je trimestriële attesten van aanwezigheid brengen deze mee in rekening.

Mijn cursus wordt tijdelijk opgeschort of verlengd. Wat nu?

  • Je kan enkel Betaald educatief verlof opnemen voor het aantal uren dat je effectief deelnam aan de lessen en dus nooit meer dan het aantal uren er door de school werkelijk worden ingericht.
  • Je mag verlof opnemen tot de laatste lesdag. De oorspronkelijk geplande einddatum staan ook vermeld bij inschrijving en op je inschrijvingsbewijs.
  • Als je cursus verlengd wordt, dan schuift de uiterlijke opnamedatum van je verlof mee op. De nieuwe einddatum zal op je aanwezigheidsattesten steeds vermeld staan. Je kan als je dat wil een attest opvragen aan het cursistenloket (cursistenloket@cvodeverdieping.be) dat de nieuwe (voorlopige) einddatum van je cursus bevestigd. Dat kan bij een bijkomende wijziging van de einddatum ook steeds.

Mijn cursus wordt volledig stopgezet. Wat nu?

De datum van de stopzetting wordt vermeld op je aanwezigheidsattesten. Je kan bij Betaald educatief verlof enkel het aantal uren opnemen dat je effectief aanwezig was in de les. Je hebt geen recht meer op betaald educatief verlof voor de stopgezette uren. Je kan maar tot vijf dagen na het stopzetten van je cursus nog verlof opnemen.

Meer info op de website van de Vlaamse overheid.

Vragen?

Vragen over ons aanbod,
je lessen of de school?

Onthaal

onthaal@cvodeverdieping.be

011 53 87 33

Vragen over dagopleidingen
en tweedekansonderwijs?

Trajectbegeleiding

trajectbegeleiding@cvodeverdieping.be

011 53 87 33

Vragen over inschrijvingen
en administratie?

Cursistenloket

cursistenloket@cvodeverdieping.be

011 53 87 33

Extra informatie

Informatie

  • Over het centrum
  • Missie en visie
  • Eerste hulp bij inschrijven
  • Moodle
  • Centrumreglement
  • Contacteer ons
  • Vacatures

Ook interessant

  • Interessegebieden
  • Cursussen
  • Nieuw in het aanbod
  • Online cursussen
  • Workshops
  • Snelcursussen

Social

  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

CVO De Verdieping
Cookie- en privacybeleid. Algemene voorwaarden.

Zoeken op de website

Probeer eens iets nieuws

Ga naar cursus

Lightroom

Starters

  • Beeldbewerking
  • Adobe
€ 124
cursus
online-cursus
Ga naar cursus

Photoshop

Gevorderden

  • Beeldbewerking
  • Adobe
  • Webdesign
€ 94
online-cursus
Ga naar cursus

Printmedia Vormgeven met Affinity Publisher

Starters

  • Vormgeving
  • Affinity
  • Grafisch ontwerp
€ 94
cursus
online-cursus
Ga naar cursus

Social Media en Webmarketing

  • Marketing
  • Ondernemen
  • Strategie
€ 94
online-cursus

Opleidingen

Interessegebieden

Verhalen

Meer resultaten

Gebruiker navigatie

  • Aanmelden
  • interessegebieden
  • cursussen
  • opleidingen
  • verhalen
  • vacatures
  • moodle
  • contacteer ons

Modals

Belangrijke melding

We starten stapsgewijs op in 2021

We spreiden de opstart van ons cursusaanbod in de verschillende interessegebieden. Het aanbod komt stapsgewijs op de website. Tijdens code rood kan je enkel online inschrijven. We volgen hiervoor de afspraken en maatregelen van de Vlaamse overheid. 

meer »

Lees meer
Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.