De expertise van je leerkracht
Je leerkrachten weten hoe je veilig aan de slag gaat met alle apparaten in het vaklokaal, maar ze zijn gespecialiseerd in hun eigen vakdomein. Kies je lesmoment op basis van hun expertise.
- Op maandag krijg je begeleiding van een leerkracht met vakkennis van Autodesk Inventor, Fusion 360 en 3D-printen en CAM-frezen.
- De leerkracht die op dinsdag je project begeleidt, heeft uitgebreide kennis van en ervaring in grafisch ontwerp en toepassingen daarvan.
Wat leer je in deze cursus?
Maak je eigen digitale designs en projecten tastbaar in het Makers Lab. Je kan er bijvoorbeeld stickers en buttons maken, T-shirts bedrukken, verschillende houtsoorten en PMMA snijden of graveren, 3D-printen, meubeltjes pimpen, objecten herstellen, behuizing maken voor Arduino projecten en CAM-frezen. Je krijgt dus geen les in grafische programma’s of 3D-software. Je exporteert vanuit je tekensoftware naar de machines. De bediening, instelling en het gebruik van de apparaten in het Makers Lab is de rode draad doorheen deze cursus.
In het atelier kan je gebruik maken van professionele toestellen waar je thuis vaak geen plaats voor hebt: lasercutter (Trotec Q400), snijplotter (Roland Camm- 1 GS 24), 3D printers (Ultimaker 3, Ultimaker S5, Formlabs 3), CNC freesmachine (stepcraft 420), soldeerbout, transferpers, button pers, handgereedschappen, PMMA plooimachine en een kolomboormachine.
Onderwerpen en inhoud
In het Makers Lab werk je vrij aan je eigen projecten, onder begeleiding van een leerkracht die je de toestellen veilig leert gebruiken. Je krijgt ook ondersteuning bij de concrete uitwerking van je project. Misschien moet je hier en daar wat bijsturen aan je prototype? Dan kan je ook beroep doen op de ervaring en vakkennis van onze leerkrachten, of van de andere cursisten.
Op maandagavond focussen we op mechanische constructies. De leerkracht ondersteunt je terwijl je de 3D-tekensoftware Autodesk Inventor en Fusion 360 gebruikt en hij helpt met de praktische uitwerking van je projecten. Je exporteert vanuit je tekensoftware naar de machines. De bediening, instelling en het gebruik van de apparaten in het Makers Lab is de rode draad doorheen deze cursus. Zo kan je bijvoorbeeld verschillende houtsoorten en PMMA snijden of graveren, maar ook 3D-printen (FDM + Resin) en CAM-frezen.
Op dinsdagavond kunnen we de nadruk leggen op grafische projecten met de toestellen in het Makers Lab. Wil je graag aan de slag gaan in het Makers Lab, maar kan je nog niet werken met grafische ontwerpsoftware? Dan is de cursus Illustrator voor de Lasercutter misschien iets voor jou! Je leert de basisfuncties van het tekenprogramma Adobe Illustrator gebruiken en maakt eigen ontwerpen die je vervolgens leert snijden of graveren met de lasersnijder. Of wat denk je van een workshop T-shirt Design?
Is het iets voor jou?
- Je bent een creatieve ondernemer of ambitieuze maker die met een beperkt budget op zoek is naar een werkruimte met geavanceerde toestellen om je projecten ook technisch uit te voeren.
- Je wil andere makers en ondernemers ontmoeten om ervaringen uit te wisselen of samen te werken.
- Je bent nieuwsgierig naar de extra mogelijkheden van nieuwe technieken voor je eigen business.
- Je wil vrij werken aan je eigen projecten en je design concepts of visualisaties realiteit maken met de juiste toestellen.
Hoe bereid je jezelf voor?
- Je hebt voorkennis van één of meerdere grafische programma’s, tekenprogramma’s of 3D-software.
- Denk alvast eens na welk project je als eerste kiest om uit te werken.
Zonhoven in 3D miniatuur
Cursist Jean Bya heeft de voorbije jaren gewerkt aan een miniatuurversie van de dorpskern van Zonhoven anno 1900. Hij maakte alle gebouwen zelf met zijn 3D-printer.