Informatie
Opleidingsaanbod

Het opleidingsaanbod van CVO De Verdieping wordt georganiseerd op het niveau van secundair onderwijs. In het secundair volwassenenonderwijs kan je inschrijven voor een breed aanbod. We organiseren deze cursussen en opleidingen op basis van de door de Vlaamse Regering goedgekeurde opleidingsprofielen. Het opleidingsprofiel beschrijft onder andere welke eindtermen en basiscompetenties bereikt moeten worden tijdens de opleiding. Heel wat van deze opleidingen zijn ook diplomagericht. In combinatie met het certificaat van aanvullende algemene vorming leiden deze opleidingen tot een diploma secundair onderwijs.

Meer informatie over de goedgekeurde opleidingsprofielen vind je terug op de website van Onderwijs Vlaanderen.

#Cursussen en opleidingen

CVO De Verdieping richt cursussen en opleidingen in. Een opleiding bestaat uit meerdere cursussen. Een cursus bestaat uit een of meerdere modules.

Wat is het verschil tussen een cursus, workshop, snelcursus, online cursus?

Je kan verschillende lesformules volgen bij CVO De Verdieping, op verschillende momenten.

  • Een cursus gaat 1 keer per week of 1 keer per twee weken door.
  • Een workshop heeft een beperkt aantal lessen en gaat door gespreid in de tijd, meestal op een vast moment.
  • Een snelcursus gaat meerdere keren per week door, elke week.
  • Bij een online cursus verloopt het hele traject digitaal, ook de eerste kennismaking met je leerkracht.

Dezelfde cursus kan op meerdere manieren ingericht worden. Op elke cursuspagina ontdek je deze informatie in het inschrijvingspaneel – op school, op afstand, de lesplanning, ...

Vervolgcursussen in het volgende schooljaar plannen we zoveel mogelijk op hetzelfde moment. Halfjaarlijkse cursussen starten in september en februari. Jaarcursussen lopen over het hele schooljaar. Voor online cursussen start je wanneer je wil – instappen kan vanaf september en tot de eerste week van mei. Je cursus loopt tot het einde van het schooljaar waarin je instapt.

Wat is het verschil tussen een groepstraject, cursustraject en online traject?

Een opleiding verwijst naar de groepstrajecten, online trajecten en cursustrajecten voor werkzoekenden, schoolverlaters en carrièreswitchers – arbeidsmarktgericht of diplomagericht in het tweedekansonderwijs.

CVO De Verdieping organiseert praktijkgerichte dagopleidingen, cursustrajecten of online trajecten om je talenten en vaardigheden te ontwikkelen. Je kiest het opleidingstraject dat het beste aansluit bij jouw verwachtingen, je thuissituatie en toekomstplannen.

  • In een groepstraject volg je dagelijks les met dezelfde klasgroep. Zo’n opleidingstraject duurt 1 semester of een schooljaar. De lessen gaan meestal klassikaal door op school, al zijn er ook enkele trajecten die je live online kan volgen. Bij de meeste groepstrajecten krijg je sollicitatietraining en sluit je de opleiding af met een stage.

  • Tijdens een cursustraject combineer je verschillende cursussen binnen een opleidingsprofiel. Je volgt les op school of online. Steeds onder begeleiding van gespecialiseerde vakleerkrachten, gespreid over verschillende semesters of schooljaren. Wanneer je de opleiding succesvol beëindigt, ontvang je het certificaat van de beroepsgerichte opleiding.

  • Met een online traject bepaal je jouw eigen lessenrooster. Stippel samen met de studiecoach een flexibel leerpad uit in afstandsonderwijs, met e-learning. Je focust en pauzeert wanneer jij dat wil of wanneer je planning het toelaat. Kies je voor een online traject? Dan kan je starten in september, november of februari.

Wat zijn modules?

Opleidingen in het volwassenenonderwijs worden modulair ingericht. Dit betekent dat de leerstof in verschillende onderdelen of modules opgedeeld wordt. De omvang van een module wordt uitgedrukt in lestijden. Een lestijd is een periode van 50 minuten.

Het opleidingsprofiel bepaalt hoe de modules zich tot elkaar verhouden. Onafhankelijke modules kan je zonder bijkomende voorwaarden aanvatten. Sequentiële modules moeten in een vaste volgorde gevolgd worden.

Een cursus kan uit één of meerdere modules bestaan. In een langere cursus kunnen we verschillende modules gebundeld aanbieden. Soms bieden we dezelfde module op meerdere manieren aan – met andere inhoudelijke accenten. Zo krijg je de kans om je traject te personaliseren in functie van je interesses of ambities.

Slaag je voor een module, dan krijg je hiervoor een deelcertificaat. Doorloop je alle verplichte modules van een opleidingsprofiel met succes, dan behaal je het certificaat van de beroepsgerichte of algemene opleiding.

In onze opleidingen bieden we één of meerdere opleidingsprofielen geïntegreerd aan. Dat betekent dat je vaak minstens één certificaat behaalt, soms meerdere. Om onze opleidingen zoveel mogelijk op de arbeidsmarkt te laten aansluiten, vullen we de opleidingsprofielen regelmatig nog aan met bijkomende modules uit andere opleidingsprofielen. Voor die modules kan je nog bijkomende deelcertificaten verdienen.

Waarom kan ik niet zomaar in elke cursus starten?

Onze cursussen en opleidingen zijn gekoppeld aan modules. Die modules kunnen bepaalde instapvoorwaarden hebben. Zo bestaat er vaak een volgorderelatie tussen modules. De instapvoorwaarden staan beschreven in het opleidingsprofiel. Wij vermelden op elke cursuspagina aan welke module en opleidingsprofiel de cursus gekoppeld is. In het opleidingsprofiel staat ook beschreven welke eindbewijzen je kan behalen en hoe.

  • Wanneer er geen voorwaarden zijn qua volgorde of voorkennis, kan je altijd starten.
  • Om aan een module met instapvoorwaarden te kunnen starten, moet je ofwel het deelcertificaat behaald hebben van de voorafgaande module of modules of op een andere manier aantonen dat je over de nodige voorkennis beschikt.

Het cursistenloket kijkt voor elke inschrijving na of je voldoet aan de officiële instapvoorwaarden en neemt contact met je op moest dat niet het geval zijn.

Hoe kan ik starten in een module met voorkennis?

Om te starten in een module met voorkennis moet je aantonen dat je over de nodige kennis, inzichten en vaardigheden beschikt. Dat kan op verschillende manieren.

  • Je hebt de voorafgaande module(s) succesvol afgerond.

  • Met eerder verworven kwalificaties (EVK)

    • Je beschikt al over deelcertificaten die je bijvoorbeeld in een ander CVO behaald hebt? Die kunnen wij raadplegen via LED of opvragen bij jou. Soms heb je een ouder deelcertificaat dat gelijkgesteld kan worden de modules die vereist zijn om in te stappen. De gelijkstelling tussen die deelcertificaten is officieel of binnen ons centrum vastgelegd.
    • Je beschikt over een ander studiebewijs? Breng dit bewijs binnen in het cursistenloket. De directeur en de evaluatiecommissie bekijkt of dit studiebewijs aantoont dat je over voldoende kennis, inzichten en vaardigheden beschikt.

  • Met eerder verworven competenties (EVC)

    • Je hebt geen studiebewijs, maar wel ervaring vanuit zelfstudie, werk en leven … Dan kan je een proef afleggen waarin je aantoont over de nodige kennis, inzicht en vaardigheden te beschikken of waarmee we peilen naar je niveau.
    • Of je kan met een portfolio aantonen dat je over de nodige werk-, praktijk- of andere ervaring beschikt om te starten aan een module met instapvoorwaarden. In dat portfolio verzamel je de nodige bewijsmaterialen. Dat kunnen bijvoorbeeld verklaringen van werkgevers zijn, fotomateriaal, projectbeschrijvingen of andere stavingsstukken.

Zodra je de goedkeuring krijgt, kennen wij een vrijstelling toe voor de modules waarvan je jouw voorkennis hebt kunnen aantonen. Op basis van die vrijstelling kan je worden toegelaten tot een sequentiële module met instapvoorwaarden. Deze vrijstellingen zijn enkel geldig binnen ons centrum.

Voor cursussen neem je contact op met het cursistenloket. Voor opleidingen bekijkt de trajectbegeleider de mogelijkheden met jou.

Kan ik toch instappen in een vervolgklas als ik niet geslaagd was voor een module?

In sommige gevallen kan het zijn dat je toch mag doorstromen naar de vervolgmodule. Bijvoorbeeld wanneer je door de evaluatiecommissie gedelibereerd wordt of als je slaagt voor een bijkomende proef.

Meer informatie lees je in het centrumreglement.

#Kwalificaties

In officieel onderwijs werken we met erkende onderwijskwalificaties. Slaag je voor een module, dan krijg je hiervoor een deelcertificaat. Doorloop je alle verplichte modules van een opleiding met succes, dan behaal je het certificaat van de beroepsgerichte of algemene opleiding.

Sommige opleidingsprofielen bieden voor modules met een gemeenschappelijke inhoudelijke focus ook de mogelijkheid om een bewijs van deelkwalificaties af te leveren.

Hoe krijg ik mijn deelcertificaat, certificaat of diploma?

Wanneer je een cursus succesvol beëindigt, ontvang je het deelcertificaat voor de module of modules die eraan gekoppeld zijn. Werk je binnen je opleiding een volledig opleidingsprofiel af dan krijg je het certificaat van dat opleidingsprofiel. Werk je ook nog de aanvullende algemene vorming (AAV) met succes af, dan kan je ook je diploma secundair onderwijs behalen.

Je studiebewijs wordt uitgereikt binnen de 2 maanden na afloop van de cursus. Je kan deze raadplegen in de leer- en ervaringsbewijzendatabank (LED) van Onderwijs Vlaanderen. Wil je graag een papieren exemplaar ontvangen? Certificaten en diploma’s bezorgen we altijd op papier, ofwel tijdens een officieel proclamatiemoment of met de post. Of je kan het op eenvoudig verzoek afhalen aan het cursistenloket.

De informatie in LED is betrouwbaar. Wij kunnen deze bron raadplegen om te zien of je de nodige certificaten en diploma’s behaald hebt. Deze databank wordt ook gebruikt als bron voor andere partners, zoals bijvoorbeeld VDAB en hoger onderwijs. Zij kunnen je behaalde studiebewijzen digitaal raadplegen, zonder dat jij hiervoor zelf nog actie moet ondernemen.

Kan ik mijn certificaat of diploma krijgen als ik niet alle modules volg?

In principe moet je het volledige opleidingsprofiel afwerken om je certificaat of diploma te behalen. Als je beschikt over aantoonbare voorkennis, dan is het mogelijk om vrijgesteld te worden voor een stuk van het opleidingsprofiel. Zo kan je jouw eindbewijs verkrijgen zonder dat je elke module hebt gevolgd.

Sommige modules behoren tot meerdere opleidingsprofielen. Als je een bepaalde module al eerder volgde onder een ander opleidingsprofiel, moet je die niet opnieuw volgen om het certificaat van een ander opleidingsprofiel te behalen. Bijvoorbeeld: de module Grafische Vormgeving 1 zit zowel in Grafisch Ontwerper en Webdesigner. Heb je het deelcertificaat behaald in één van deze opleidingen, hoef je het niet nog eens te behalen als je de andere opleiding volgt.

Hoe kan ik aantonen dat ik de nodige voorkennis heb om vrijgesteld te worden voor een module?

  • Met eerder verworven kwalificaties (EVK)

    • Je beschikt al over deelcertificaten die je bijvoorbeeld in een ander CVO behaald hebt? Die kunnen wij raadplegen via LED of opvragen bij jou. Soms heb je een ouder deelcertificaat dat gelijkgesteld kan worden de modules die vereist zijn om in te stappen. De gelijkstelling tussen die deelcertificaten is officieel of binnen ons centrum vastgelegd.
    • Je beschikt over een ander studiebewijs? Breng dit bewijs binnen in het cursistenloket. De directeur en de evaluatiecommissie bekijkt of dit studiebewijs aantoont dat je over voldoende kennis, inzichten en vaardigheden beschikt.

  • Met eerder verworven competenties (EVC)

    • Je hebt geen studiebewijs, maar wel ervaring vanuit zelfstudie, werk en leven … Dan kan je een proef afleggen waarin je aantoont over de nodige kennis, inzicht en vaardigheden te beschikken of waarmee we peilen naar je niveau.
    • Of je kan met een portfolio aantonen dat je over de nodige werk-, praktijk- of andere ervaring beschikt om te starten aan een module met instapvoorwaarden. In dat portfolio verzamel je de nodige bewijsmaterialen. Dat kunnen bijvoorbeeld verklaringen van werkgevers zijn, fotomateriaal, projectbeschrijvingen of andere stavingsstukken.

Zodra je de goedkeuring krijgt, kennen wij een vrijstelling toe voor de modules waarvan je jouw voorkennis hebt kunnen aantonen. Op basis van die vrijstelling kan je worden toegelaten tot een sequentiële module met instapvoorwaarden. Deze vrijstellingen zijn enkel geldig binnen ons centrum.

Voor cursussen neem je contact op met het cursistenloket. Voor opleidingen bekijkt de trajectbegeleider de mogelijkheden met jou.

Op mijn studiebewijs staat een andere naam dan de cursus of opleiding die ik volgde?

Studiebewijzen zijn officiële bewijsstukken. We volgen officiële opleidingsprofielen en gebruiken dan ook die officiële module- of opleidingsnamen op het studiebewijs. Deze kan afwijken van de naam van de cursus of opleiding die je bij CVO De Verdieping hebt gevolgd. We kunnen daar geen bijkomende vermeldingen van cursusnamen op vermelden.

Soms bieden we een module op meerdere manieren aan – met andere inhoudelijke accenten. Het is dus mogelijk dat je uiteenlopende cursussen volgt en toch meerdere keren hetzelfde deelcertificaat ontvangt.

Op mijn studiebewijs staat een ander aantal lestijden dan de cursus of opleiding die ik volgde?

Sommige modules worden verkort of verlengd aangeboden, bijvoorbeeld een kortere opfriscursus of een langer NT2-traject. We vermelden altijd het standaard aantal lestijden van de officiële module of opleiding, ongeacht het tempo waaraan jij ze gevolgd hebt. Het maakt geen verschil op welk tempo je de competenties van de module behaalde.

In het geval van een volledige opleiding leveren we een certificaat voor een volledig opleidingsprofiel. We vermelden dus ook hier enkel de standaard lestijden van dat opleidingsprofiel op het certificaat. Ben je vrijgesteld voor bepaalde modules? Dan vermelden we nog steeds het standaard aantal lestijden.

In sommige van onze opleidingen komen soms meerdere opleidingsprofielen aan bod in combinatie met meerdere losse modules naast het opleidingsprofiel. Wil je graag een totaaloverzicht van wat je allemaal behaald hebt binnen een bepaald traject? Dan kan het cursistenloket op vraag een attest hiervoor afleveren.

Op het diploma secundair diploma vermelden we standaard het aantal lestijden van het opleidingsprofiel. Heb je ook aanvullende algemene vorming gevolgd? Dan tellen we het aantal lestijden van de beroepsgerichte opleiding samen met het standaard aantal lestijden van de aanvullende algemene vorming.

Kan ik mijn diploma secundair onderwijs vernieuwen?

In het volwassenenonderwijs kan je op basis van een bestaand diploma een nieuw diploma secundair onderwijs krijgen als je een diplomagerichte opleiding volgt. Je hoeft daarbij geen bijkomende aanvullende algemene vorming (AAV) te volgen.

Wil je van deze mogelijkheid gebruik maken? Neem dan liefst zo snel mogelijk contact op met het cursistenloket na het behalen van het certificaat van je opleiding. Als je eerder behaald diploma in LED staat, dan kunnen we dit snel. Staat jouw diploma niet in LED? Breng dan je papieren studiebewijs binnen bij het cursistenloket.

Heb je een buitenlands diploma en behaal je bij ons een certificaat van een beroepsgerichte opleiding? Ook dan kan je jouw diploma secundair onderwijs vernieuwen. Bezorg ons je studiebewijs en een gelijkwaardigheidsattest van NARIC-Vlaanderen.

Kan je mijn studiebewijs digitaal doorsturen?

We reiken alle studiebewijzen digitaal uit in de leer- en ervaringsbewijzendatabank (LED) van Onderwijs Vlaanderen, maar we kunnen geen pdf van het document doorsturen.

Een studiebewijs is pas geldig als we het ondertekend en met een droogstempel afgeleverd hebben. Een digitale kopie heeft geen enkele bewijskracht. Certificaten en diploma’s bezorgen we altijd op papier – ofwel tijdens een officieel proclamatiemoment of met de post. Een deelcertificaat reiken we niet standaard op papier uit. Je kan het op eenvoudig verzoek opvragen aan het cursistenloket.

Kan ik een duplicaat krijgen van mijn studiebewijs?

We mogen een papieren studiebewijs maar eenmalig uitreiken. Ben je jouw studiebewijs verloren of heb je een bewijs uit het verleden nodig, dan bezorgen wij je een attest ter vervanging van het origineel studiebewijs. Draag dus zorg voor je papieren bewijsstuk. De registratie van je studiebewijs in LED is wel permanent.

Wat houdt zo’n proclamatie in?

We organiseren meerdere keren per jaar een proclamatie. Ben je geslaagd, dan krijg je van ons een uitnodiging voor deze officiële uitreiking van je certificaat. Wil je jouw studiebewijs al eerder ontvangen? Dan kunnen we jouw exemplaar al eerder bezorgen.

Vragen?

Vragen over ons aanbod,
je lessen of de school?

Onthaal

onthaal@cvodeverdieping.be

011 53 87 33

Vragen over opleidingen
en tweedekansonderwijs?

Trajectbegeleiding

trajectbegeleiding@cvodeverdieping.be

011 53 87 33

Vragen over inschrijvingen
en administratie?

Cursistenloket

cursistenloket@cvodeverdieping.be

011 53 87 33

Extra informatie

Informatie

  • Over het centrum
  • Missie en visie
  • Eerste hulp bij inschrijven
  • Moodle
  • Contacteer ons
  • Vacatures

Ook interessant

  • Opleidingen
  • Interessegebieden
  • Cursussen
  • Nieuw in het aanbod
  • Online cursussen
  • Workshops
  • Snelcursussen

Social

  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Heusden Zolder
© CVO De Verdieping
Cookie- en privacybeleid Algemene voorwaarden Centrumreglement
Nieuwe reeks Aanvullende Algemene Vorming in Heusden-Zolder
start vanaf 24 april 2023 bij CVO De Verdieping. Contacteer studiecoach Bert Koenen.
  • Vind je opleiding

    Zoeken op de website

    Probeer eens iets nieuws

    Ga naar cursus

    Muziek Producen met Ableton Live

    Gevorderden

    • Audio en Muziek
    € 94
    cursus
    Ga naar cursus

    Wegwijs in Gezondheidszorg

    € 64
    online-cursus
    Ga naar cursus

    PowerPoint

    Professioneel Presenteren

    • Office
    € 34
    cursus
    online-cursus
    workshops
    Ga naar cursus

    Windows 11

    Gevorderden

    • Windows
    € 94
    cursus
  • evenementen
  • praktische informatie
  • vacatures
  • moodle
  • contacteer ons
  • aanmelden
⊕ Menu ⊖ Menu
  • Home
  • Interessegebieden
  • Opleidingen
  • Cursussen
  • Verhalen
  • Aanmelden

Modals