Vlaanderen zoekt extra woningcontroleurs
Steeds meer gemeenten zetten actief in op woningcontroles en verplichten daarnaast het conformiteitsattest. Vlaanderen gaat daarom op zoek naar extra woningcontroleurs en zet daarvoor een opleidingstraject op. Het beroep wordt ook formeel erkend. Dit najaar start er een opleiding Woningcontroleur bij CVO De Verdieping. Ook het EVC-traject voor bestaande woningcontroleurs verloopt via ons EVC-testcentrum. Wie het volledige opleidingstraject wil volgen, betaalt hiervoor maximaal 300 euro per semester.
- 1 jaar geleden
De Vlaamse Regering besliste eind 2021 dat vanaf 1 januari 2025 woningcontroles in Vlaanderen alleen nog maar kunnen gebeuren door erkende woningcontroleurs. Woningcontroleurs voeren conformiteitsonderzoeken op de huurmarkt uit waarbij ze nagaan of een woning voldoet aan de minimale woningkwaliteitsnormen van de Vlaamse Codex Wonen. Zijn er tekortkomingen, dan kan de burgemeester beslissen om een procedure ongeschiktheid/onbewoonbaarheid op te starten. Voldoet de woning, eventueel na reparaties, dan krijgt de woning een conformiteitsattest. Zowel bij de gemeenten als bij het agentschap Wonen in Vlaanderen zijn woningcontroleurs aan het werk.
Inzetten op veilige, gezonde en kwaliteitsvolle woningen
De cijfers zijn duidelijk en positief: steeds meer gemeenten zetten in op conformiteitsonderzoeken en attesten. Minister van Wonen Matthias Diependaele: “Dat is een bijzonder positieve evolutie die we alleen maar kunnen toejuichen. Eind vorig jaar waren er 93 gemeenten die via een gemeentelijk reglement het conformiteitsattest verplichten voor wie een woning wil verhuren, wat 43% meer is dan het jaar ervoor? Ondertussen, op vandaag, zitten we aan 100 gemeenten die het conformiteitsattest verplichten.” Daarnaast voerden alle woningcontroleurs, Vlaams en gemeentelijk, samen 39.104 conformiteitsonderzoeken uit wat een stijging is met 23% ten opzichte van het jaar ervoor.
Minister Diependaele: “We constateren dat er meer ingezet wordt op woningkwaliteit, dus gaat ook de vraag naar controleurs alleen maar toenemen. Met de erkenning van het beroep en daaraan gekoppeld een gerichte opleiding, voeren we een kwaliteitsstandaard in voor de huidige en de toekomstige controleurs. Vanuit Vlaanderen willen we dat elke inwoner een thuis vindt in een veilige, gezonde en kwalitatieve woning. Onze woningcontroleurs moeten daarop toezien en dus is het niet meer dan logisch dat wat hen formeel erkennen.”
De erkenning geeft ook de mogelijkheid aan private organisaties, die als organisatie ook over de juiste accreditaties moeten beschikken, om erkende woningcontroleurs ter beschikking te stellen van gemeenten. Voor woningcontroleurs die vandaag al aan de slag zijn, komt er een EVC-traject (eerder verworven competenties) om hun formele erkenning te krijgen.
Opleiding bij CVO De Verdieping
Het opleidingstraject voor nieuwe controleurs bestaat uit 12 modules en een stage, samen goed voor 490 lesuren en wordt gegeven aan de Centra voor Volwassenenonderwijs. Naast communicatieve vaardigheden krijgen de cursisten technische opleidingen, leren ze werken met VLOK (Vlaams Loket Woningkwaliteit, het dossiersopvolgingssysteem voor woningkwaliteit) en worden ze getraind in het correct uitvoeren van een conformiteitsonderzoek.
In oktober 2023 start er een opleiding Woningcontroleur bij CVO De Verdieping. Ook het EVC-traject voor bestaande woningcontroleurs verloopt via ons EVC-testcentrum. Wie het volledige opleidingstraject wil volgen, betaalt hiervoor maximaal 300 euro per semester.
Perscontact voor de opleiding Woningcontroleur in Limburg
Joris Quintens, coördinator van de opleiding Woningcontroleur bij CVO De Verdieping
- +32 471 99 26 56 (de beller is sneller)
- jquintens@cvodeverdieping.be